Agile in onderwijs

Agile werkt. Voor je team, groep, school, bestuur, landelijk programma, onderzoeksinstelling en (vak)organisatie. Van kinderopvang tot wetenschap.

Neem contact op

Schrijf je nu in voor de training!

Scrum voor onderwijsprofessionals

Soms moet je snel schakelen en samen een actieplan maken. Je wilt meer grip op je tijd en minder druk op je team. Naast de waan van de dag ook nieuwe dingen ontwikkelen. Focus houden en meebewegen waar dat nodig is. Het is actueler dan ooit. Maar hoe doe je dat?

Activeer de kracht van je team om te leren en nieuwe keuzes te maken. Gebruik scrum voor je onderwijsorganisatie. Want doelgericht samenwerken is de basis voor onderwijskwaliteit. 

Wat kan je verwachten?

  • een inspirerende startdag op een ruime locatie in Utrecht
  • basiskennis over scrum en agile werken
  • handige tips en tools
  • direct aan de slag in je eigen praktijk
  • maatwerkadvies voor jouw onderwijsorganisatie

Scrum je teamoverleg

 

Meer structuur. Minder tijd

Kan jouw project ook wel wat helderheid en structuur gebruiken? Beter prioriteren, transparant en doelgericht samenwerken aan resultaat kan je leren. En meteen in de praktijk brengen. Scrum je schoolplan, verhuizing, bovenschoolse samenwerking of bestuursbeleid.

Vital Agile faciliteert het scrumproces en traint een facilitator in jouw organisatie om dit zelf te doen.

Scrum is niet moeilijk en niet iets wat ‘erbij komt’. Het is gewoon een nieuw normaal in werken. Ook voor je teamoverleg.

Wil je nog sneller? Organiseer dan een ‘pressure cooker’ van één of meerdere dagen om snel met je team tot resultaat te komen.

 

Brede ontwikkeling met één methodiek

Met scrum leren leerlingen plannen, prioriteren, op een effectieve en efficiënte manier samenwerken in teams, evalueren en verantwoordelijkheid nemen. Hierdoor groeien zij in hun persoonlijke ontwikkeling. Alle reden dus om scrum te introduceren in de klas. Vooral projecten die minimaal een paar weken lopen lenen zich hier goed voor. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een techniekproject
  • de musical van groep 8
  • project Weet wat je eet
  • meedenken over het nieuwe schoolplein

Afhankelijk van je wensen en mogelijkheden gaan we met de hele klas of met meerdere teams aan de slag.

Scrum in de klas

Agile portfolio voor schoolbesturen

Voor besturen die elkaar veel óf juist weinig spreken

Je bent al goed bezig met jouw schoolbestuur, maar denkt dat het beter kan. Je wilt efficiënter, transparanter en effectiever samenwerken aan onderwijskwaliteit.

Met een agile portfolio maak je je werk inzichtelijk op inhoud en prioriteit. In korte intervallen bespreek je met elkaar de inhoud en voortgang.

Samen snel naar concreet resultaat

Een nieuwe strategie of opleiding ontwikkelen? Leerlijnen aanpassen, studenten betrekken of de werkdruk aanpakken? Het hoeft geen jaren of maanden te duren. Vital Agile leert je hoe het veel sneller kan. Na een korte kennismaking met agile scrum werken ga je in intensieve ‘micro scrum’ sessies met je eigen project of product aan de slag. In (blokken van) één of twee dagen werk je samen doelgericht aan concrete resultaten. Je stapt buiten je comfortzone en haalt verspilling uit het proces. 

‘Pressure cookers’

Scrum voor schoolleiders

Doelgericht samenwerken met je team en collega’s

Scrum. Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Via je een bekende, stichting leerKRACHT, je schoolbestuur of LinkedIn. Agile en scrum werken helpt je om leuker en doelgerichter samen te werken met je team en je collega’s in bijvoorbeeld het directieberaad. Wat wil jij bereiken voor je school en hoe doe je dat?

Vital Agile traint en coacht jou, je team en je collega’s in werken met scrum op een manier die jullie past.

Vaardigheid van deze tijd

Scrum is snel, simpel en leuk. Scrum leert studenten doelgericht en transparant plannen, werk afmaken en samenwerken. Want wat docenten en leerlingen in het basisonderwijs kunnen, kunnen studenten ook. 

Vital Agile ondersteunt jou en je onderwijsproces. En is vriend van eduScrum.

Student-en-scrum

Prioriteren kun je leren 

De kunst van het ´nee´ zeggen

Om echt ergens ‘ja’ tegen te kunnen zeggen moet je tegen veel dingen ‘nee’ kunnen zeggen. Maar hoe doe je dat? In een mensgerichte omgeving die iedere dag veel van je vraagt, met beperkte capaciteit en middelen? Wat moet je echt doen en waarom doe je dat? En wat kan je beter laten?
Vital Agile helpt je om door je berg werk weer het bos te zien. Prioriteiten te stellen, dingen af te maken, doelgericht samen te werken. Dat soort dingen…

Interactie is de eerste agile waarde!

Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en tools. Dat is de eerste waarde uit het Agile Manifest. Agile is mensenwerk.

Daarom hoort ‘even bellen’ of ‘langsgaan als je in de buurt bent’ tot de vaste werkwijze van Vital Agile. Contact houden, vragen stellen, nieuwe dingen uitproberen. Dat doen we samen. 

Interactie. Dus.

Laten we samenwerken!

Vital Agile is gespecialiseerd in agile scrum werken voor het onderwijs.